enbs 036-734-811 d0.ark.info@gmail.com

Login

Sign Up

After creating an account, you'll be able to track your payment status, track the confirmation and you can also rate the tour after you finished the tour.
Username*
Password*
Confirm Password*
First Name*
Last Name*
Email*
Phone*
Country*
* Creating an account means you're okay with our Terms of Service and Privacy Statement.

Already a member?

Login
enbs 036-734-811 d0.ark.info@gmail.com

Login

Sign Up

After creating an account, you'll be able to track your payment status, track the confirmation and you can also rate the tour after you finished the tour.
Username*
Password*
Confirm Password*
First Name*
Last Name*
Email*
Phone*
Country*
* Creating an account means you're okay with our Terms of Service and Privacy Statement.

Already a member?

Login

Kratki historijat

Dobrodošli!

 

NAJSTROŽIJE ČUVANA TAJNA SFR Jugoslavije,  D-0 , objekat kodnog naziva „Istanbul“, kasnije prozvan kao „Armijska rezervna komanda“ i „ Atomska ratna komanda“ u narodu najpoznatiji kao „Titov bunker“,  građen je u potpunoj tajnosti punih 26 godina, od 1953. do  1979. godine. Gradnja je koštala tadašnjih 4,6 milijardi američkih dolara što bi u današnjoj protuvrijednosti bilo više od 10 milijardi američkih dolara i predstavlja treću najveću investiciju bivše SFR Jugoslavije.

 

Osnovna namjena Objekta D-0 ARK  bila je da prihvati, smjesti i zaštiti Štab Vrhovne komande, uži dio Predsjedništva i Vlade Jugoslavije, da im obezbijedi optimalne uslove za rad, rukovođenje i komandovanje zemljom u kriznim situacijama i u slučaju od opasnosti nuklearnog napada na Jugoslaviju.

Izgradnja objekta započela je u martu 1953.godine, odlukom vojnog vrha bivše Jugoslovenske narodne armije, JNA.
 Informacije o objektu imali su samo Tito, Načelnik SSNO-a, Načelnik Generalštaba JNA, Načelnik Prve Uprave bezbjednosti i Načelnik veza SSNO-a.
Godine 1979. objekat je zvanično predat na upotrebu  posadi bivše JNA koju je sačinjavalo 16 vojnih lica.
Površina radnog prostora u objektu je oko 6.400 kvadratnih metara.

Objekat se sastoji iz tri dijela:
1. Vanjski dio (nadzemni) koji čine tri zgrade, nalik na vikendice, a koje prvenstveno služe za kamuflažu za tri ulaza u objekat,
2. Tuneli koji povezuju vanjski i štićeni dio objekta i ujedno imaju funkciju da amortizuju nuklearni udar,
3. Štićeni dio objekta gdje je  ugrađen ukupno 21 sistem i koji zajedno čine režim rada i tehničkog održavanja objekta.

Kapacitet štićenog dijela objekta «ARK» je takav da može primiti 350 osoba na neograničeno vrijeme (zaliha hrane je procjenjena na 6 mjeseci) gdje im se omogućava bezbjednost od nuklearnog udara od 25 kilotona, a u istom postoje optimalni uslovi za život i rad sa stalnom temperaturom zraka od 21 do 23 stepena Celzijusa i relativnoj vlažnosti vazduha od 50 do 6o promila.
Objekat se nalazi ispod zemlje, na najdubljoj tački od 280 metara.

Tajnost D-0 trajala je do 1992. godine kada vojnici JNA napuštaju objekat i preuzima ga tadašnja Teritorijalna odbrana BiH, kasnije Armija BiH, odnosno, Oružane snage BiH.

Ovim činom Objekat ipak ostaje tajna sve do 2000. godine od kada obilazak bunkera postaje moguć uglavnom za diplomatske predstavnike u BiH, a uz specijalnu dozvolu Ministarstva odbrane BiH.

Turistički obilazak objekta nije bio moguć  sve do 2011. godine kada Ministarstvo odbrane BiH uz prisustvo NATO-a proglašava objekat neperspektivnim, a sve potaknuto idejom i implementacijom projekta savremene umjetnosti Bijenale D-0 ARK Underground, kojeg je iste godine Vijeće Evrope proglasilo “Kulturnim događajem” na nivou Evropske.

Od ovog trenutka objekat je otvoren za posjete ljudima sa svih strana svijeta te se od tada  obilazak organizovao na različite načine.

Nakon 2011. godine dogodila su se još 3 bijenala i danas u objektu imamo 131 rad sa 75 umjetnika  i umjetnica koji su svoju zemlju predstavljali na Venecijanskom bijenalu – najvećoj svjetskoj smotri savremene umjetnosti, dok su ostali umjetnici mladi i perspektivni talenti iz BiH i drugih dijelova regije.  Do sada je projekat sarađivao sa Hrvatskom, Crnom Gorom, Srbijom, Albanijom, Austrijom, Turskom, Njemačkom i Italijom predstavljajući jedan od najvažnijih projekata  u jugoistočnoj Evropi čemu u prilog ide i činjenica da svjetska krovna institucija za edukaciju i kulturu, UNESCO, podržava ovaj projekat od 2013. godine pa sve do danas.  Također, stručnjaci tvrde da je ova kolekcija najbolja kolekcija savremene umjetnosti u tom dijelu Evrope sa vrijednošću od oko 8 miliona eura.

Umjetnički radovi korenspondiraju sa prostorom, tematski su povezani sa hladnim ratom i prostorom dok sa druge strane pomjeraju granice percepcije galerija savremene umjetnosti  izlazeći iz okvira tradicionalnih i konvencionalnih izložbi u svijetu. Ova činjenica  i  novi smisao objekta u kojem postaje hibridni vojno-historijski-savremenoumjetnički muzej  izazvali su interesovanje svjetske inteligencije i priču o ovom projektu uvrstilo u stranice nekih od najvećih svjetskih printanih i elektronskih medija ( New York Times, CNN, BBC, Al jazeera…).

Više detalja o  projektu savremene umjetnosti „D-0 ARK“ nađite na www.bijenale.ba

 

Objekat je 2014. godine proglašen za nacionalni spomenik BH kulturnog naslijeđa  čime je potvrđena njegova historijska važnost, a grad Konjic postaje bogatiji za jedan od najvažnijih spomenika na regionalnom nivou.

 

Danas priliku za obilazak D-0 ARK-a  pružamo praktično svakim danom,  i to u slijedećim terminima:

Pon/Sri/ Pet u 10,12 i 14 sati

Uto/Čet u 12 sati     i

Sub/ Ned u 10 i 12 sati.

Grupe koje broje manje od 10 osoba mogu posjetiti objekat u navedenim terminima bez prethodne rezervacije.

Također, ukoliko vam naznačeni termini ne odgovaraju, moguće je rezervisati vanredni
termin svakim danom u periodu od 09:00 do 16:00 sati. Uslov za rezervaciju vanrednog
termina je da se grupa sastoji od minimalno 10 osoba.

Rezervacije se vrše na Termini posjeta i rezervacije

 

Hvala vam na interesovanju i sretan put do „Najstrožije državne tajne SFRJ“.

Očekujemo Vas!